dimarts, 31 de març del 2015

"Bandera de Catalunya - la fi del comtat d'Empúries"


La plaça de Bellcaire acull cada Divendres i Dissabte Sant la tradicional representació de l'espectacle de teatre medieval "Bandera de Catalunya - la fi del comtat d'Empúries". És un muntatge teatral basat en la història medieval de Bellcaire i el seu entorn. Basada en fets claus de la història de Catalunya durant els segles XII-XIV com la conquesta de l'ïlla de Mallorca o l'expansió de la corona catalano-aragonesa per la Mediterrània.

Aquest espectacle, nascut l'any 1979, és obra del folklorista Esteve Albert, que sabé engrescar tot un poble per tirar endavant un projecte que mou més d'un centenar d'actors, veïns del poble. Any rera any la Plaça dels Comtes d'Empúries reviu els fets d'aquelles èpoques, narrats pels veïns de Bellcaire d'Empordà.

Un aspecte important de l'obra és també la música, que recull tant balades i cançons compostes especialment per l'espectacle com cançons originals dels trobadors de l'època. El grup Bitayna, des de fa una colla d'anys, és l'encarregat de reproduïr-les en directe cada Divendres i Dissabte Sant (sóta la direcció de Ramon Manent).

Una proposta ben diferent per Setmana Santa, lluny de les processons i actes religiosos que marca el calendari per aquests dies.