dilluns, 6 d’abril del 2015

MONA DE PASQUA SENSE GLUTEN, THERMOMIX

Com cada any per aquestes dades, dilluns de Pasqua, també dita Pasqua florida, toca fer la “mona”.
El primer pas: documentar-me. He remenat una mica per internet, ensumant moltes receptes i me’n he fet una a mida pels de casa, és a dir apte per celíacs i intolerants diversos.
Si no patiu cap d’aquests inconvenients podeu canviar els ingredients, farina per farina, llet per llet, i margarina per mantega.
Ho he fet tot amb Thermomix excepte enfornar, és clar.
Si voleu conèixer una mica més de què va això de la “mona” us recomano aquest article http://www.sapiens.cat/ca/notices/2012/03/d-on-prove-la-mona-de-pasqua-1892.php

Anem per feina; Per a mi el bescuit sempre és millor fer-lo el dia abans.

Pel pa de pessic, bescuit, coca o com tingueu per costum dir.
Ingredients:
4 ous
100 g de sucre
1 iogurt natural ( en aquest cas de cabra )
1 mida ( envàs del iogurt) d’oli
220 grams de farina (Mix Dolci Schar o similar)
1 sobre de llevat

Escalfem el forn a 160º
Posem el sucre i els ous al got i ho batem 1’30 minuts, 50º a velocitat 4.
Afegim l’oli i el iogurt i ho batem uns segons a velocitat 4 també.
Per acabar hi afegirem la farina i el llevat prèviament barrejats i ho tornem a batre 10 segons a velocitat 6. Vigileu que no hagin quedat grumolls o farina a la paret del got; si és així ho feu baixar amb l’espàtula i troneu a batre uns segons.
Untem un motlle amb margarina,  l’espolsem amb farina i ja el podem omplir. Jo ho deixo reposar una estona mentre s’acaba d’escalfar el forn, cap a ½ hora.
Enfornem, a mitja alçada, cap a 25 minuts ( ventilador i a baix); ho dic així perquè cada forn és un mon i jo el que faig sempre és posar 5 mts menys del que diu la recepta i després ampliar si cal, es a dir, millor comenceu per 20 i si cal ampliar a 25; ho comprovarem amb un palet de pinxo i si surt net és que ja està.

Pe la mantega dolça del farcit i adorno.
Ingredients:
300 g de margarina
200g de sucre
cacau en pols al gust ( nesquik va bé)
una mica de llet ( dues o tres cullerades ) per suavitzar. Si ho feu amb mantega una mica més.

Es baten tots els ingredients, excepte el cacau que l’afegirem a la quarta part de la pasta resultant.

Per la crema pastissera.
Ho he fet amb crema perquè la recepta és més senzilla i el resultat m’agrada més, si ho voleu fer amb “iema” podeu fer aquesta    

3 ous sencers
100 g de sucre
50 g de maizena
400 g de llet (jo de cabra)
l’aroma que vulgueu – pell de llimona o taronja, sucre vainillat, canyella....-
Granulat d’ametlla crocant per adornar.

Posem primer els ous i el sucre i batem uns segons; afegim la maizena i batem;  finalment la llet i programem 9 minuts a 90º, velocitat 4. quan ja està, remenem una mica amb l’espàtula, doncs al fons serà mes espès, i ho tornem a batre uns segons.
Ho posem en una plata que una estona abans he posat al congelador i així avançar el refredament. Ho cobreixo amb film i tot seguit a la nevera. Ës important el refredament ràpid, sobretot a l’estiu.

A partir d’ara, només queda muntar:

Partirem pel mig el bescuit i l’untarem amb almívar ( jo vaig fer servir el d’un pot de préssec que havia encetat feia un parell de dies)
Després estendrem la mitat de la mantega dolça blanca. ( si us agrada més amb sabor a xocolata també hi podeu afegir cacau ). I tapem.














Ara estendrem part de la crema pel lateral per després esquitxar-ho amb el granulat


Estenem la resta de crema per sobre mirant de no arribar del tot a la vora.


Decorarem aquesta vora amb les mantegues dolces ajudats per una manega ( jo ho he fet amb un biberó )





Finalment decorarem al nostre gust; jo amb aquests pollets que vaig comprar a la botiga del costat de casa; els plomalls ja s'havien acabat


dimarts, 31 de març del 2015

"Bandera de Catalunya - la fi del comtat d'Empúries"


La plaça de Bellcaire acull cada Divendres i Dissabte Sant la tradicional representació de l'espectacle de teatre medieval "Bandera de Catalunya - la fi del comtat d'Empúries". És un muntatge teatral basat en la història medieval de Bellcaire i el seu entorn. Basada en fets claus de la història de Catalunya durant els segles XII-XIV com la conquesta de l'ïlla de Mallorca o l'expansió de la corona catalano-aragonesa per la Mediterrània.

Aquest espectacle, nascut l'any 1979, és obra del folklorista Esteve Albert, que sabé engrescar tot un poble per tirar endavant un projecte que mou més d'un centenar d'actors, veïns del poble. Any rera any la Plaça dels Comtes d'Empúries reviu els fets d'aquelles èpoques, narrats pels veïns de Bellcaire d'Empordà.

Un aspecte important de l'obra és també la música, que recull tant balades i cançons compostes especialment per l'espectacle com cançons originals dels trobadors de l'època. El grup Bitayna, des de fa una colla d'anys, és l'encarregat de reproduïr-les en directe cada Divendres i Dissabte Sant (sóta la direcció de Ramon Manent).

Una proposta ben diferent per Setmana Santa, lluny de les processons i actes religiosos que marca el calendari per aquests dies.

diumenge, 14 de desembre del 2014

AGRAÏMENT









Vull agrair l'nterès que heu tingut en la publicació per entregues del llibre "PASSEJANT AMB L'INDIKETA - de Torroella de Montgrí al Jaciment d'Ullastret". Han estat 481 les visites que he rebut, que no es poden traduir en lectors però sí en interessats, què ja és molt. Un lector sí que he tingut segur, en Xavier Pujol cosí, cosinet, cosinàs que m'ha anat deixant comentaris a cada entrega. Us recomano que feu una passejada pel seu blog  http://xavierpujolguarro.blogspot.com.es/
GRÀCIES.

diumenge, 23 de desembre del 2012

RETALLADES A LA CULTURA (2)


Fa una mica més d'un any vaig escriure aquestes paraules que he copiat sota la foto. Ara a punt d'entrar al 2013 es confirma que no només s'esta desballestant l'estat del benestar sinó també l'educació i la cultura.......encara hi som a temps de frenar la voràgine antropofàgica del poder econòmic ?? seguirem venent-nos les peces d'aquest motor??





Els que aneu seguint aquest bloc haureu vist que em defineixo com educador - artesà, amant de la història. Tot i que els meus inicis van ser en el camp de la protecció de menors els darrers deu anys he estat treballant en una empresa de serveis culturals -ZENIT CULTURA- on he pogut seguir amb la meva tasca en un camp completament diferent : explicar la nostra història, el nostre patrimoni, en definitiva la nostra cultura. Complementant la meva activitat artesana.
Anem al tema :
Per a mi el primer error és considerar l'economia el motor de la vida, quan jo crec que és la gasolina que fa anar aquest motor i si és veritat que un motor no va sense gasolina, també ho és que si no tenim cura de que el motor estigui en bones condicions, que vagi a la velocitat adequada, que no li faltin peces, no en farem res de la gasolina.
Seguint amb el símil del motor i la gasolina, el que s'està fent amb les retallades és, crec, treure-li peces al motor, treure mecànics que en tinguin cura, amb l'objectiu de aconseguir més gasolina. Més concretament, s'està deixant els museus en calçotets. Els museus son els que ens expliquen com funciona aquest motor a partir del seu origen, de la seva evolució, les seves característiques, les seves parts.
Si no veiem la importància que té la cultura en el bon funcionament de la societat sempre anirem ensopegant en la mateixa pedra.

divendres, 20 de juliol del 2012

TERANYINES AL MOLL-MARAM


La meva intervencio és com a vell pescador que enyora els vells temps.

Tipus:Visita guiada
Data:Duració indefinida
Horari:19:00
Lloc:Port Pesquer-Maram
Descripció:Visita tetralitzada Nocturna. Coneixerem el dia a dia del pescador, les barques, els arts de pesca tradicionals, els arts menors i la llotja on es realitza la subhasta. Farem especial atenció a la pesca del peix blau i observarem la marxa de les barques (teranyines) i coneixerem un pescador una mica peculiar. Tot plegat amenitzat amb dosis de teatre i bon humor. Acabarem l’activitat amb una copeta de vi.
JULIOL I AGOST: Dimarts i Dijous.
Nº Part.:25
Preu:6€Adults/3€nens
Recorda queCal fer Reserva previa.

dijous, 12 de gener del 2012

"GIRONA 10" TAMBÉ ELS ARTESANS DEL PONT DE PEDRA


Aquest cap de setmana els " Artesans del Pont de Pedra " ens afegim a la campanya " GIRONA 10 ". Així doncs ens hi podreu trobar dissabte i diumenge en l'horari habitual de 10 del matí a 8 del vespre. Això sí, amb preus especials, adequats a l'esdeveniment.
En la meva parada ho trobareu tot a un màxim de 10 € amb regals segons les peces comprades.
Els llibres rebaixats a 16 € i els dos a 30€
Una oportunitat única per comprar a uns preus únics.

dimarts, 27 de desembre del 2011

ARTESANS DAVANT LA CRISI




L'anomenada crisi s'ha fet més que evident aquest darrer any, també en els que intentem viure d'una activitat de producció artesanal. Sobretot, aquesta fira de nadal, ha estat una mostra clara de que les possibilitats de consum de la gent en general, han arribat a uns mínims preocupants pel manteniment de la meva activitat.
És moment, doncs, de reflexió.
No puc fer com els polítics i donar tota la culpa dels meus mals resultats a la crisi i per tant crec que he de replantejar objectius, estratègies i com ens deien de petits: fer "acto de contriccion i proposito de enmienda" ....la penitencia ja l'estic complint de fa temps.
Bromes a part i precisament,  mantenint el sentit de l'humor, mirar de resistir mentre el cos aguanti, és la única conclusió a la que he arribat.
Salut i força!!