dilluns, 6 d’abril de 2015

MONA DE PASQUA SENSE GLUTEN, THERMOMIX

Com cada any per aquestes dades, dilluns de Pasqua, també dita Pasqua florida, toca fer la “mona”.
El primer pas: documentar-me. He remenat una mica per internet, ensumant moltes receptes i me’n he fet una a mida pels de casa, és a dir apte per celíacs i intolerants diversos.
Si no patiu cap d’aquests inconvenients podeu canviar els ingredients, farina per farina, llet per llet, i margarina per mantega.
Ho he fet tot amb Thermomix excepte enfornar, és clar.
Si voleu conèixer una mica més de què va això de la “mona” us recomano aquest article http://www.sapiens.cat/ca/notices/2012/03/d-on-prove-la-mona-de-pasqua-1892.php

Anem per feina; Per a mi el bescuit sempre és millor fer-lo el dia abans.

Pel pa de pessic, bescuit, coca o com tingueu per costum dir.
Ingredients:
4 ous
100 g de sucre
1 iogurt natural ( en aquest cas de cabra )
1 mida ( envàs del iogurt) d’oli
220 grams de farina (Mix Dolci Schar o similar)
1 sobre de llevat

Escalfem el forn a 160º
Posem el sucre i els ous al got i ho batem 1’30 minuts, 50º a velocitat 4.
Afegim l’oli i el iogurt i ho batem uns segons a velocitat 4 també.
Per acabar hi afegirem la farina i el llevat prèviament barrejats i ho tornem a batre 10 segons a velocitat 6. Vigileu que no hagin quedat grumolls o farina a la paret del got; si és així ho feu baixar amb l’espàtula i troneu a batre uns segons.
Untem un motlle amb margarina,  l’espolsem amb farina i ja el podem omplir. Jo ho deixo reposar una estona mentre s’acaba d’escalfar el forn, cap a ½ hora.
Enfornem, a mitja alçada, cap a 25 minuts ( ventilador i a baix); ho dic així perquè cada forn és un mon i jo el que faig sempre és posar 5 mts menys del que diu la recepta i després ampliar si cal, es a dir, millor comenceu per 20 i si cal ampliar a 25; ho comprovarem amb un palet de pinxo i si surt net és que ja està.

Pe la mantega dolça del farcit i adorno.
Ingredients:
300 g de margarina
200g de sucre
cacau en pols al gust ( nesquik va bé)
una mica de llet ( dues o tres cullerades ) per suavitzar. Si ho feu amb mantega una mica més.

Es baten tots els ingredients, excepte el cacau que l’afegirem a la quarta part de la pasta resultant.

Per la crema pastissera.
Ho he fet amb crema perquè la recepta és més senzilla i el resultat m’agrada més, si ho voleu fer amb “iema” podeu fer aquesta    

3 ous sencers
100 g de sucre
50 g de maizena
400 g de llet (jo de cabra)
l’aroma que vulgueu – pell de llimona o taronja, sucre vainillat, canyella....-
Granulat d’ametlla crocant per adornar.

Posem primer els ous i el sucre i batem uns segons; afegim la maizena i batem;  finalment la llet i programem 9 minuts a 90º, velocitat 4. quan ja està, remenem una mica amb l’espàtula, doncs al fons serà mes espès, i ho tornem a batre uns segons.
Ho posem en una plata que una estona abans he posat al congelador i així avançar el refredament. Ho cobreixo amb film i tot seguit a la nevera. Ës important el refredament ràpid, sobretot a l’estiu.

A partir d’ara, només queda muntar:

Partirem pel mig el bescuit i l’untarem amb almívar ( jo vaig fer servir el d’un pot de préssec que havia encetat feia un parell de dies)
Després estendrem la mitat de la mantega dolça blanca. ( si us agrada més amb sabor a xocolata també hi podeu afegir cacau ). I tapem.














Ara estendrem part de la crema pel lateral per després esquitxar-ho amb el granulat


Estenem la resta de crema per sobre mirant de no arribar del tot a la vora.


Decorarem aquesta vora amb les mantegues dolces ajudats per una manega ( jo ho he fet amb un biberó )





Finalment decorarem al nostre gust; jo amb aquests pollets que vaig comprar a la botiga del costat de casa; els plomalls ja s'havien acabat


2 comentaris:

  1. Quina bona pinta aquesta mona.
    Nosaltres ens la vàrem menjar ahir, dia de Pasqua.
    Feina feta no fa destorb.

    ResponSuprimeix