diumenge, 24 de gener de 2016

ENDOLCIR – GALETES DE GINGEBRE I LLIMONA SENSE GLUTEN NI LLET.

Endolcir l’esperit,
el pensament,
els actes,
les actituds,
les paraules,
els gests,
les mirades,
les intencions,
tot plegat per tal de temperar,
assuaujar,
ablanir,
amorosir,
suavitzar,
emmelar,
apaivagar,
humanitzar l’ànima i les amargors de la vida.

El perill és quan ho fem literalment, pels efectes col.laterals que comporten les menges massa ensucrades. Però és que son tan bones, resulta tant fàcil deixar-s’hi arrossegar. Per això és millor endolcir-nos metafòricament, amb activitats que també ajuden a endreçar l’ànima. No hi ha recepta, cada un se la sap o l'ha de trobar.
Jo miro d'endorcir-me la vida amb la companyia dels meus estimats, família i amics. Amb la musica, tota....clàssica, moderna, lleugera, rock, jazz, flamenc.....
Amb els records, els bons, és clar. Amb l’activitat artística i plàstica, dibuix, pintura, escultura....
Passejant pels carrers, camins i boscos.
Amb un bon llibre, encara que darrerament soc incapaç de concentrar-me en la lectura.
Fotografiant instants.
I com no, cuinant i dintre la cuina fer coques, pastissos, galetes i tota classe de dolces.
Avui us proposo de fer galetes. Com ja he comentat en alguna ocasió a casa tenim problemes amb el gluten i també amb la soja i com que  costa trobar galetes sense gluten que no tinguin soja, des de fa un temps, me les faig jo. No podem prescindir d’elles, doncs la Marta esmorza, alguns dies, galetes amb llet i li complementen el iogurt del berenar.
Vaig partir d’una recepta que em va passar l’Helena, “novia”, “amiga”, “companya” o com sigui que s’ho diguin, del meu nebot Adrià, (en aquest enllaç la trobareu, si preferiu fer l'original) afegint, reduint o traient algun ingredient :

300g de farina sense gluten ( preparat per rebosteria)
30g de farina d’ametlles
120g de mantega
100g de sucre morè (si no us convé el sucre 50g de xarop d'agave)
la pell d’una llimona ratllada
un ou
1 cc* de gingebre
½ cc de canyella
½ cc llevat en pols
¼ cc sal
*cc = cullereta cafè
Jo ho he fet amb la Thermomix, posant primer el sucre, la mantega, la pell de llimona ratllada i l’ou, batent-ho uns 30 segons a velocitat 6. Traiem la pasta resultant, formem una bola i l’emboliquem amb film de cuina, deixant-ho a la nevera un mínim d’una hora. Passat aquest temps l’estenem amb el roleu sobre el taulell enfarinat fins aconseguir una làmina de ½ cm . Retallem amb el tallapastes, col·locant-les a la plata del forn, on hi haurem posat paper de cuina, una mica separades. En surten cap a 50, depen del gruix i la grandària. Abans haurem preescalfat el forn a 180º i les tindrem entre 10 i 15 minuts. Haureu d’estar a l'aguait. Quant son fredes, posades en una llauna es guarden molts dies sense estoveír-se.
Salut i República......ben dolces ambdues !!   i....anar fent.

11 comentaris:

  1. M'agraden molt les galetes de gingebre, però no les he fet mai, a veure si m'hi animo!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Doncs son més senzilles del que sembla, sense thermomix també, pots veure-ho la recepta original.

      Elimina
  2. Hola Francesc,

    A casa tampoc prenem ni gluten ni llet de vaca. Faré la teva recepta, ja et diré. Moltes gràcies.
    Una abraçada per tota la família.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sempre ens hem d'anar adaptant als inconvenients, be prou que ho saps.
      En Xavier ja m'havia comentat que ereu del "gremi".... A casa celíaca només és l'Esther els demés intoleràncies diverses......no ens estem de res.
      Una abraçada també a vosaltres!

      Elimina
  3. M'agrada la fotografia amorosida que encapçala aquest dolç post on se us veu a tu i la Fina passejant emmeladament. Aquesta fotografia, color canyella rogenca deu haver donat la volta al món.
    Atempera a qui la contempla.
    Deuen ser bones aquestes galetes!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Aquesta fotografia ens la van fer mentre ens gravaven pel programa "dones"....al mon no sé però al país sí.
      Son bones i medicinals doncs el gingebre te propietats digestives, antiinflamatòries, vasculars, entre altres.

      Elimina
    2. Quina sorpresa Francesc !! No coneixia les teves aficions.
      Ja probaré de fer aquestes galetes encare q no tinc Thermomix.Pels ingredients són les q tenen més bona pinta.
      Ens veiem a Bandera. Petonets

      Elimina
    3. Sóc la mariàngels de Sobrestany. Petonets

      Elimina
    4. Sóc la mariàngels de Sobrestany. Petonets

      Elimina
    5. Gràcies per les teves paraules...ens veiem!!

      Elimina