dilluns, 19 de setembre del 2011

CERÀMICA NEGRA - COCCIÓ ETRUSCA

               CERÀMICA NEGRA

La ceràmica negra deu el seu nom al color que li dona el fum en la cocció i no al color del fang utilitzat. És una tècnica mil.lenària, que encara es fa servir avui en dia.
La seva semblança amb el ferro i les propietats antisèptiques que li dona la carbonització, son unes de les raons que han mantingut la seva producció al llarg de la historia.
Per aconseguir-ho utilitzo l'anomenada cocció Etrusca.
Aquesta és un tipus de cocció en bidó, amb llenya entre les peces que no es toquen entre elles. Se segella el bidó amb fang i s'introdueix al forn en cocció normal a 750 graus, produint- se la carbonització, només en l’interior del bidó, que li dona el característic negre.


Col·loquem les peces dins el bidó -jo faig servir d'aquests de pintura que compro nets- de manera que no es toquin entre elles i mirant d'aprofitar al màxim l'espai. En aquest cas les peces son  pintades amb sigilata blanca - engalba aconseguida per decantació de fang blanc-  (ja dedicaré una entrada per explicar-ho)  que li dona un to gris blabósOmplim els racons amb branquetes , en aquest cas d'olivera,


Farcim l'encaix de la tapa amb fang


I tapem, pressionant bé tota la vora de la tapa perquè quedi completament segellada


i cap el forn. El programarem tres hores fins a 400º i sis fins a 750º mantenint-lo vint minuts a aquesta temperatura.

Quan ja és fred, ja podem treure el bidó....


I....Voilà!!

1 comentari: