Volia parlar del
silenci i em costa explicar el que en
vull dir.
Sobretot després
de llegir el que els demés en diuen.
Poques
paraules tenen tants diferents significats i intencions. He vist,
doncs que segurament el que jo volia dir del silenci té més a veure amb l'absència
de paraules, en el recolliment, la introspecció.
Veiem que en diuen:
“El
silenci és la virtut dels ximples.”
(Francis Bacon, fou un filòsof, estadista i assagista anglès. 1561 -
1626 )
“El silenci
és el partit més segur per a aquell qui desconfia d'ell mateix” (François de Rochefort, moralista francès.
1613 - 1680)
“La paraula pertany
al temps, el Silenci pertany a l'Eternitat.”
( Thomas Carlyle, fou
un crític, historiador i assagista escocès. 1795 – 1881)
“Tots els
problemes de la humanitat provenen de la incapacitat de l'home d'estar assegut,
sol i en silenci.”
(Blaise Pascal,
fou matemàtic, físic, filòsof, escriptor, moralista, místic i teòleg
occità 1623 – 1662)
“Tan sols
callant es troba l'instant; mentre es parla, n'hi ha prou que es digui una sola
paraula i s'esborra l'instant; només en el silenci hi ha l'instant.”
(Søren
Kierkegaard fou un filòsof Danès, 1813 – 1855)
“El
silenci és el germà cridaner de la soletat.”
(Josep Mª Espinàs)
“El
silenci és més contundent que la paraula.”
(Joan Barril).
Com veieu n’hi
ha per a tots els gusts.
Jo em quedo una
mica i a estones amb totes i cada una d’aquestes interpretacions.
Depèn del
moment, la persona o la situació, totes tenen la seva raó. Ara, em
volia referir al silenci com una qüestió personal, a l’absència de paraules que
et permet escoltar, escoltar-te, i perdre’t en els teus pensaments o en les
paraules d’altres. M’agrada molt també, compartir aquest silenci amb la persona
estimada, que entengui el silenci, que no la violenti; aquest silenci plàcid, sincer,
que no és presoner de la convenció de
què si estàs amb algú, has de dir alguna cosa.
La cuina és un
bon lloc per aquest silenci. Em sento envoltat per l’agitació de les bombolles a la superfície
de l'aigua de l’escudella o el xiuxiueig del primer vapor que surt de l’olla a
pressió o els centenars de petits bombolleigs que esclaten d’alegria al fregir
la carn arrebossada o el so suau i pausat del xup xup dels guisats.
Sovint necessito
la companyia de la radio, sempre emissores de musica, en diria el silenci
acompanyat. Això sí, quan cuino prefereixo estar sol; això no vol dir que també m’agradi compartir l’elaboració d’un plat, principalment amb en Carles
amb qui coincidim en els gusts culinaris....el que acabo de dir em transporta a Montserrat, -ja
ho he escrit en una altra ocasió (cliqueu aquí)-, on passem tres o quatre dies
per cap d’any on a més de badar i jugar a cartes, cuinem. També a casa on venen
amb l’Anna una mitjana d’un cop al més.
Avui valdria qualssevol
recepta, el pensament que m’ha dut a aquest escrit és el recolliment, el
retrobament, el silenci acompanyat que es produeix a la cuina quan està immers
en l'elaboració d’una recepta.
El plat que us
presento lliga amb el que estic dient, doncs requereix temps i concentració “pastis de
carns embolcallat de bacó”.
Necessitarem
carns picades diferents, jo he fet servir vedella, pollastre i xai, mig quilo
de cada perquè érem deu a dinar. L'he picada jo mateix.
També talls de
bacó, tant com per poder folrar el motlle que fem servir i com tot bon rostit -
perquè aquest plat és com un rostit presentat d’altra manera – ens farà falta
fruites seques, les que més us agradin, prunes, dàtils, panses, orellons,
albercocs, pinyons...etc.
Primer folrarem
el motlle, d’aquests rectangulars com el que veieu a la foto, de les tires de
bacó una mica cavalcades perquè quedi tot ben cobert
Després anirem
col.locant les carns en l’ordre que més us agradi; jo poso el pollastre al mig
per contrastar amb les altres que tenen un to més semblant i entre una i l'altra posarem la fruita seca.
Cal
dir que les carns les amanirem per separat, amb sal, pebre una mica de pa remullat amb llet, ou, un xic
d’all i julivert i tot plegat batejat amb un rajolí de ratafia; si no en teniu podeu
posar-hi el que us vingui de gust, brandi, vi ranci oporto..... També podem canviar l'amaniment amb cibulet i mostassa. Acabarem cobrint-ho amb el bacó i ja
pot anar al forn, que haurem preescalfat a 180º, una hora més o menys, depenent del forn
que tingueu. Aquest cop ho vaig posar en una bossa de coure i com tenia espai
també vaig omplir dues bosses més amb patates per completar el plat. Quan ja
sigui cuit ho desemmotllarem, col·locant-ho en una plata i ho tornarem al forn a
maxima temperatura perquè quedi ben torradet.Que gaudiu dels sons del silenci.
Que tingueu bon profit, salut i .....anar fent.
“Si pregunteu que és el silenci aquest us respondrà... El silenci forma el veritable coratge, ensenya a descobrir la veritat, la paciència, l’amor al paisatge...el silenci és la pedra angular del caràcter de les persones”.
ResponElimina(Nico de Winter, escultor holandès instal·lat a Ossera, Alt Urgell)
No sé segur si la cita és d'ell. La té esculpida en una pedra, a la porta de casa seva.
Plenament d'acord amb aquest pensament......i t'he de dir que les teves fotos son crits silenciosos!
Elimina