dilluns, 25 de maig del 2015

MANIPULAR - FORMATGE FET A CASA

Quan sentim la paraula manipular, entenem que ens estan parlant d’alguna cosa negativa. En canvi aquesta accepció és la tercera en la definició del diccionari. Jo em quedo amb la primera : operar amb les mans o la segona : transformar un producte en el procés de producció. En aquest sentit els artesans i com no els que cuinem, som en essència manipuladors. Jo, inclús en tinc carnet, tant d’artesà com de manipulador d’aliments.
Poca broma, soc un manipulador titulat!!
No m’estendré en la tercera accepció ja que és de tots prou coneguda : alterar alguna cosa d’una manera fraudulenta i subreptícia –una informació, una votació...  en tenim exemples per tots cantons, només cal encendre la televisió o la radio o escoltar un debat al parlament. Us semblarà interessant aquest escrit: 10 estratègies de manipulació , cliqueu a sobre si el voleu llegir.



El meu pare defineix a la perfecció el que vol dir manipular en el seu sentit inicial. A més de music i pintor era, el que vulgarment diem, un manetes i un tastaolletes – en el seu cas  acabava les coses, encara que potser no del tot; la seva màxima era : quan està a prop de bé, millor deixar-ho-  . Si li hagués agradat la cuina hauria estat complert.
Era un client assidu dels encants, tant del de les Glories on s'hi podia trobar de tot, com del de Sant Antoni, aquest especialitzat en llibres, revistes, cromos, monedes, segells i també musica. La primera càmera de fotos que vam tenir a casa la va fer ell amb una capsa de fusta i unes lents i diferents elements comprats als encants. També hi va trobar les làmpades i accessoris per construir la radio que teníem a casa amb la que fins i tot podíem escoltar “radio España independiente”.  Molts dels mobles de casa els va fer ell. També va ser un gran pessebrista, guanyant més d’un concurs.


 No tot era per afició, també en va treure rendiment econòmic. Era representant de tres empreses, una de ceràmica per la cuina, una de forja artística –lampades de peu i paret, canelobres i objectes de decoració- i una d’alta bijuteria. A aquestes dues ultimes els feia mostres, models tant de forja com de boles per collarets i si ho acceptaven, ho fèiem a casa.
Així  teníem el menjador, en hores laborals, reconvertit en taller amb operaris de totes les edats, principalment la mama que hi dedicava mes hores, ajudada a estones per nosaltres, quan tornàvem de l’escola i el papa quan tornava de la feina. Fèiem el que tocava, decorant la forja o pintant boles. en èpoques de molta feina ens venia a ajudar la tieta Raymonde.


De la vessant de music i pintor en parlaré en una altra ocasió, mereix una entrada sencera.

Tornant a la cuina un bon exemple de manipulació és l'elaboració de formatges ja que transformem un producte líquid en sòlid a partir d'enzimes, àcids, ferments o fongs. 
A casa, a més de problemes amb el gluten, l'Esther, en Marc i la Laura son intolerants a la proteïna de la llet de vaca. Això fa que haguem d’anar molt en compte amb tot el que comprem que sigui elaborat ( manipulat ) sobretot embotits, perquè precuinats no en solíem comprar. El procés del curat fa que es vagi eliminant la lactosa. Així , com que la llet d'ovella o de cabra la toleren bé, em vaig posar a fer formatges.
Com que tinc espai i una nevera vella  al garatge, quan m´hi poso en faig en quantitat. En Santi, el carnisser, em proporciona llet de cabra  de la casa que li serveix el recuit. En faig deu litres, resultant un quilo tres-cents un cop curat. També trobo llet d’ovella a una recuiteria de Banyoles que de vuit litres dona un quilo i mig curat. 
El faig en una peça sencera o  petites. He fet, també, provatures aconseguint un bon blau i també un tipus camembert.
Necessitarem a més de la llet, principalment quall, que el podeu trobar a la farmàcia, però també va bé posar-hi ferments làctics, excepte pel formatge fresc, que li donen caràcter al formatge madur. A les llets industrials es millor afegir-li clorur càlcic que ajudarà a quallar la llet. Si voleu afegir-hi sabor podeu posar algun fong tipus penicilum. També ens farà falta un termòmetre. Tots aquests productes els podeu trobar a aquesta.  Web http://www.cocinista.es/web/es/tienda-cocinista.html , on també podeu trobar receptes.
Us passo aquesta recepta de formatge frec fet amb llimona per començar a familiaritzar-vos amb els formatges   : http://www.trossetsdecuina.cat/2012/11/formatge-fresc-casola.html .
En una altra ocasió us presentaré els meus.


També pot ser del vostre interès, per l'informació i receptes que dona, aquesta web :
 http://www.gastronosfera.com/ca/tendencies/tatreveixes-a-fer-formatge-fresc-a-casa-es-facil-i-divertit .

Espero que en traieu bon profit.
Salut i.....anar fent.





4 comentaris:

  1. He llegit les 10 estratègies de manipulació.
    És tan evident que ens les intenten aplicar, que m'estimo més la part on parles dels records entranyables del teu pare, del seu art i la seva artesania.
    Serà interessant quan facis la part de la música i la pintura.

    Dels formatges... ho aprendrem però difícilment en farem.

    ResponElimina
    Respostes
    1. Volia tirar una llança en favor d'una paraula tan desprestigiada i ha estat una bona excusa per parlar del papa.
      Aquesta recepta de formatge fresc, és molt més fàcil del que sembla.

      Elimina
  2. I learned a new thing here .. very thank you for that

    ResponElimina