diumenge, 16 d’agost del 2015

INTOLERÀNCIES

La  intolerància  és fruit dels prejudicis i comporta  discriminació. Tots som intolerants  o dit d'una altra manera, en termes generals som poc tolerants.
No patiu que avui no us faré cap sermonet, em vull centrar a parlar d'un tipus d'intolerància  que patim en la  meva  família i milers de famílies  i que és difícil de portar: La celiaquia i la intolerància o sensibilitat al gluten, a la lactosa.  N'hi ha d'altres però parlaré d'aquestes  que son les que conec.
En faré un petit resum per intentar explicar de què va tot això, però us deixaré també uns enllaços per si voleu completar la informació.
Començaré per la celiaquia : És un trastorn, que afecta a tot l'organisme, de base autoimmune i de caràcter permanent en individus genèticament predisposats, induït per la ingesta d'aliments que continguin gluten. En molts casos es relaciona amb problemes digestius, però pot presentar diversos símptomes o no presentar-ne cap . al no tenir un símptoma característic dificulta molt el seu diagnòstic. L'únic remei que existeix actualment és no ingerir, de per vida, cap aliment que contingui gluten ni tant sols hi hagi estat en contacte, el que se'n diu contaminació.
En el cas de la lactosa es tracta de la manca d'un enzim anomenat lactasa que és el que ajuda a digerir la lactosa.
Cliqueu sobre les paraules en color taronja per saber més sobre el tema. 
A més dels inconvenients que ja té de per sí aquest handicap, em refereixo a haver de ser molt acurats amb la alimentació, a estar molt limitats a l'hora de sortir a menjar fora de casa, a la poca comprensió i a vegades incredulitat : "vols dir que no son manies això??" o, " total perquè en mengis una mica, no et passarà res" i altres frases per l'estil amb les que has d'actuar amb contenció i diplomàcia, hem de patir una clara discriminació a l'hora de comprar. Us posaré alguns exemples perquè sigueu vosaltres mateixos que jutgeu :
Un paquet de galetes 800g       1'65€. Sense gluten de 400g  2'45€
Un paquet de macarrons 500g   0'97€. Sense gluten               2'05€
Un paquet de farina 1 Quilo       0'94€ . Sense gluten               4'20€
Una cervesa 33 cl                      0'61€ . Sense gluten               0'97€
Llet 1 L  sencera                        0'78€ . D'arròs  1'33€, de soja 1'21€

Com veieu tots aquests productes son d'ús quotidià i no cal cap més comentari.
Per si algú dels que em llegeix està afectat per aquestes intoleràncies i té dificultats a l'hora de cuinar us passo aquests enllaços que us poden ser d'ajuda :receptes i recursos "Fundació Alicia" i http://www.cocinasin.com/Conoce-a-Cocina-SIN o al Faceboc Celiacos en la cocina  i aquest és per trobar establiments i restaurants 500.000 establecimientos sin.

Salut i ....anar fent.

4 comentaris:

  1. Respostes
    1. Gràcies a tu per llegir-ho i m'agradaria ho compartissis, doncs crec que gran part dels incinvenients que ens trobem son per la manca d'informació.

      Elimina
  2. La informació sempre va bé.
    I si és de temes de salut és imprescindible.

    ResponElimina