És l’estació
que més sento físicament: estat d’ànim baix, erupcions a la pell, cansament, el
cabell cau més del que cau tot l’any. En definitiva, vull creure que és el meu
cos que es prepara per l’hivern.
Vitalment
també estic en plena tardor. Mirant-ho des d’una vessant pessimista, en plena
llevantada, tot és més fosc, sembla que ja no queda res, o molt poc per fer. Ets poc més que un espectador. La salut i l’atur hi ajuda a veure-ho així. Queda
enrere l’estiu de la vida -maduresa-. Molt més enllà l’efervescència de la
primavera –joventut- i tot es comença a mirar amb una perspectiva diferent com
aquell que està al balcó i veu la vida passar per davant seu. Trobo a faltar aquell "gust d’un projecte que fa que et brillin els ulls" , que en parla en Carles Capdevila.
Qui
fos ocell –o jubilat europeu- i pogués marxar cap el sud a passar l’hivern, o
arbre, que escatint-nos algunes parts del cos ens tornessin a créixer amb
força renovada quan tornés la primavera. Mirant des d’una vessant positiva, a més de gaudir de bona companyia i una economia ajustada, però suficient, gaire bé que puc dir el mateix que en la visió negativa, doncs el que per uns o en algun moment pot ser un handicap per altres o en altres moments pot ser un incentiu.
força renovada quan tornés la primavera. Mirant des d’una vessant positiva, a més de gaudir de bona companyia i una economia ajustada, però suficient, gaire bé que puc dir el mateix que en la visió negativa, doncs el que per uns o en algun moment pot ser un handicap per altres o en altres moments pot ser un incentiu.
Per
sort, per mi, sempre arriba la tramuntana que amb un parell de ventades fa que
et despertis, t’allunyi les cabòries i se’t carreguin les piles, encara que no
ho hagis demanat.
La
tardor, l'estació, té moltes coses interessants, els boscos agafen colors
embriagadors i ens ofereixen regals en forma de baies, castanyes i bolets,
entre altres.
foto de Xavier Pujol http://xavierpujolguarro.blogspot.com.es/ |
L’endemà,
Tot Sants, vaig fer un arròs amb aquells bolets que m’havia portat en Marc i
unes castanyes que tenia torrades de la vigília i havien sobrat de les que donàvem
a la mainada que venien a trucar a la porta, disfressats, dient
“truco o trato”. Ja vaig comentar el que en pensava del Halloween fa un parell d'escrits.
Us
explico com vaig fer aquest tros de tardor a la cassola.
Ingredients
per quatre comensals:
Bolets,
caçats al bosc o collits a mercat. Un bon grapat
Castanyes
torrades, vuit
Vuit
salsitxes
Quatre
ales
Una
ceba
Sis
alls
mig pebrot vert -del llarg-
mig pebrot vert -del llarg-
Julivert
Una
cullerada de tomata concentrat.
Una
copeta de vi ranci
Un
rajolí de vi negre
Un
litre de brou de pollastre o d’escudella.
Quatre
mesures d’arròs, jo tassetes de cafè de les petites.
Primer
saltem els bolets amb un bon raig d’oli a la cassola ben calenta, salem i quan
comencin a deixar anar el suc hi afegim un parell d’alls picadets i un xic de
julivert; reservem amb el suc i tot.
Posem
una mica més d’oli a la cassola on rostirem les salsitxes i les aletes que
haurem socarrimat i tallat en dos. Abans que comencin a agafar color hi tirem la resta d’alls també
picats i uns moments després la ceba, finament picada. Ajudarem que la ceba agafi color siena torrada (per entendre'ns, color
pela de castanya) tirant-hi un rajolí de vi negre i quan l’hagi absorbit,
afegirem la tomata i la copeta de vi ranci. Amb el foc baix deixarem que vagin reduint i rossejant les carns.
Quan considerem que hem arribat a aquest punt aboquem el brou, les castanyes –no us descuideu de pelar-les- i deixarem que bulli, a foc fort, una estona abans de posar-hi l’arròs que el deixarem coure, a foc més baix, uns quinze minuts. A mitja cocció hi afegirem els bolets.
Quan considerem que hem arribat a aquest punt aboquem el brou, les castanyes –no us descuideu de pelar-les- i deixarem que bulli, a foc fort, una estona abans de posar-hi l’arròs que el deixarem coure, a foc més baix, uns quinze minuts. A mitja cocció hi afegirem els bolets.
Només
ens caldrà menjar-nos aquesta porció de tardor que haurà estat cuinada amb paciència,
dedicació i amor.
I de postres uns bons panellets, també fets a casa.
I de postres uns bons panellets, també fets a casa.
Bon profit salut
i.....anar fent
Francesc, coincidim plenament en la sensació de tardor. Corporal i anímicament.
ResponEliminaHi ha dies difícils que ni la tramuntana escampa.
Però sí que ho fa un bon plat de bolets, unes castanyes torrades i un grapat de panellets casolans.
He reconegut els cosinets a l'Ordal amb l'onclu Ton. I també la fotografia on se us veu en contrallum lateral a tu i la Fina. Sembla del reportatge "Dones" que van passar al canal 33 i on la Fina n'era protagonista.
Fina i Fita: només varia una consonant.
D'aquí no rés tornarà la primavera i ves a saber si serà ja amb independència.
EliminaD'acord amb que un bon plat de bolets, castanyes i panellets ho escampa jo hi afegiria una bona companyia!!!!