Hi ha dies que no
estic d'humor; sigui, perquè he dormit malament, o perquè alguna cosa
m'ha enterbolit el pensament i em fa flaquejar l'ànim.
Aquells dies en
que tot és de color gris emboirat i tal vegada, sense una causa concreta.
Aquells dies que
fins i tot les paraules de la teva estimada et fan nosa.
La majoria de les
vegades no en puc explicar el perquè......o sí, i jo mateix me'l nego.
A vegades aquest
mal humor es pot descriure; una mala noticia, la tertúlia
matinal de la radio, els resultats de la biòpsia o la inquietud que comporta les
llargues esperes.
Com ja he comentat
en algun altre escrit, tinc càncer de bufeta des de l'any 2010, no és greu però
punyeter i per mantenir-lo a ratlla he de passar controls cada quatre o
sis mesos. A vegades estic sotmès a esperes de resultats que alteren
la quotidianitat, fent que estiguis malhumorós, que
tinguis enterbolit el pensament, que ho vegis tot gris emboirat i
quasi sempre ho paguis amb qui més estimes.
Fer-me un regalet
és un bon remei per aquestes ocasions, sobretot per les d'origen incert. Per
sort, aquestes, no son molt sovint, perquè estaria gros com un marrà:
Ou ferrat amb
patates rosses i si hi afegim una xuia (localisme provocat pel costum de convertir la "ll" en "i", originàriament xulla: llenca de cansalada fregida) o unes costelletes de xai i un bon
allioli, aconseguirem un plat de categoria, tot plegat regat amb un bon vi de
bodega begut amb porró.
A més la Fina no hi diu mai que no a aquest plat, per
ella sempre és un regal.
Desconec les propietats que tenen aquests aliments, però us puc assegurar que
en mi produeixen uns resultats gairebé miraculosos.
Deu ser cosa de les endorfines. Diuen els entesos que el cos la produeix en situacions plaents.
Deu ser cosa de les endorfines. Diuen els entesos que el cos la produeix en situacions plaents.
endorfina
f. [BI] [QU] [MD] Neurohormona polipeptídica que actua fonamentalment en el sistema nerviós central i produeix principalment efectes analgèsics similars als de les substàncies opiàcies.
Cal aclarir que el cuinar, si us agrada, també forma part del regal i si no us
agrada, aquest és un bon menú perquè us comenci a agradar la cuina. Ho
dic perquè cal garantir el resultat, triant bons productes i cuinar-los amb
molta cura i amor; per tant res de patates congelades ni uns ous de dubtosa procedència.
Un bon xai, un bon porc i és clar, un bon oli.
Fer patates
fregides de qualssevol manera no té cap dificultat; ara bé, pe fer-les que quedin
tendres per dintre i cruixents per fora requereix, hi hem de posar tota l'atenció .
Primer triarem
unes bones patates adients per fregir. Fa temps vaig sentir en el programa de
radio "tapies variades" que la millor patata per fregir era la
"agria". Si no en podeu trobar, amb una Kenebec també quedareu bé.
Segon un bon oli.
Que el plat sigui senzill, no vol dir que no mereixi un bon oli i el d'oliva és el millor. Si cuidem
les temperatures i el colem després de fer-lo servir ens durarà bastants
fregits.
Tercer la
temperatura. A la cuina no és imprescindible però si aconsellable disposar
d'un termòmetre però de totes maneres ho podem fer a ull com s'ha fet
sempre. I si n'hem de fer moltes també serà convenient disposar d'una
cassola fregidora, d'aquestes que tenen cistellet.
Les palla les
tirarem a l'oli quan estigui ben calent (170º), és a dir, quan comenci a
mostrar la intenció de fumejar, provocarà un esclat de bombolles que
molt probablement ens farà venir xalivera - a l'Empordà en diuen
així a la salivera -. Es fan molt ràpid i convé fer-les a l'últim moment,
perquè no perdin el cruixent.
Les més gruixudes - palet i
grill de taronja - les farem confitar primer a una temperatura mitja (120º), és
a dir, quan acostant-hi la mà planera,
sentim una bona escalfor. Quan veiem que ja son cuites, però no roses, retirem
el cistellet de la fregidora i fem pujar la temperatura al màxim (170º) i així dóna-les-hi
un cop de foc que les deixi ben rosses i tendres per dins. Per fer aquest
darrer pas també podem reservar-les i esperar a fer-les en l'últim moment. És convenient pels que hem de reduir greixos, quan les patates ja estiguin fregides i abans de servir-les, passar-les per un plat amb paper de cuina que absorbeixi l'excés d'oli. A casa no les
salo i cadascú se les sala al seu gust.
Els ous
PATATES FREGIDES
Ni eixutes ni humides,
són bones les bones
patates fregides.
Rosses per fora, i per dins
flonges com el pa calent,
satisfan el paladar
més exigent.
Un pot menjar-se-les soles,
però acompanyen molt bé
els plats de carn més diversos
quan ens convé.
Ni eixutes ni humides,
són bones les bones
patates fregides.
de Miquel Martí i Pol
del llibre Bon profit! (1999)
Els ous ferrats com estan millor és amb una bona quantitat d'oli ben calent, però a la planxa o a la paella amb poquet oli també queden força bé, evitant augmentar l'ingesta de greixos. Cal regalar-nos, però sense castigar gaire la nostra salut.
I les carns no cal dir que com queden més sabroses és a la brasa, però com que això no és possible a moltes cases, les farem a la planxa o paella amb només una llepada d'oli.
Bon profit!! ...salut i força i......anar fent.
He llegit tota la recepta "xalivejant".
ResponEliminaSí que ens hem de premiar de tant en tant.
I és cert, les patates fregides i els ous ferrats són un luxe per al paladar.
L'autor ha eliminat aquest comentari.
ResponEliminaQuin art amb les patates! No havia pensat mai amb el tema de la temperatura...
ResponEliminaFrancesc, sempre em fas venir gana!!!
ResponEliminaNo sé com respondre individualment a cada comentari , així que gracies a tots.
ResponElimina