dissabte, 18 d’abril del 2015

DINAR DE FESTA MAJOR - 2: ROSTIT HUMIT.

Anem pel rostit; primer unes recomanacions : feu més quantitat  i així amb les sobres podreu fer uns bons canalons; jo ho faig així i si no em queden ganes de fer-los després de tant cuinar, congelo aquestes sobres. 
La segona, poseu-vos davantal; estalviareu molts inconvenients a l’hora de rentar la roba. A casa jo porto la cuina i la Fina la roba i la veritat que amb els anys que fa que cuino hauria hagut d’aprendre que posant-me el davantal li estalviaria molta feina i a mi moltes esbroncades.
Com a curiositat us poso el que diu el diccionari català-valencià-balear:
ROSTIT 
|| 1. m. Carn que s'ha cuita untada o mullada de greix, sia a l'ast, sia en el forn, a les brases, etc.; cast. asado. Acabaven d'endur-se'n el rostit, Pous Empord. 135. Amb l'olor de rostit del cel-obert, Llor Jocs 12. Rostit humit: guisat d'una tallada de carn a la qual fiquen bocins de xulla i sobrassada, sofregeixen aquella carn amb saïm i gotes de vin blanc, la couen amb un sofrit de ceba, alls i tomàtec, i es completa amb patates frites (Mall.). Rostit fred: carn rostida i deixada refredar per a menjar-la al cap de temps (Men.); cast. fiambre. 

És pel sofregit i el completat amb patates rosses que he anunciat aquesta recepta com a Rostit humit.
Tornant al tema: ens hem de proveir de bones viandes; jo li dono protagonisme al pollastre amb acompanyament de costellò, salsitxes i peus de porc; com us deia a l’inici com que aprofito per fer canalons també compro un tall de conill de vedella que rosteixo a part i l’afegiré a l’hora de fer-los. 

També ceba, pastanaga, all i fruits secs  -dàtils, prunes, panses i pinyons; també hi queden be els orellons, -però avui no en tinc- sal, pebre, llorer, farigola i com no, vi ranci que el faig ser per remullar els fruits secs i després pel rostit. 
El pollastre el deixarem ben depilat, sense rastre de ploma ni plomissol.



 Segur que vosaltres ho adaptareu al vostre gust, tant els ingredients com les quantitats....La cuina és lliure!!!.

Per començar posarem una mica d’oli a la cassola, no gaire doncs tant el pollastre com el porc deixaran anar força greix i no es tracta de fer un confit. Quan tinguem les carns ben enrossides les retirarem a una plata per poder fer el sofregit sense entrebancs.

Posem la ceba, la pastanaga, una mica de tomata, poca, només per donar color i un toc de sabor; quan estigui tot ben sofregit o caramelitzat, com diuen ara, retornem les carns a la cassola,

 A mitja cocció és el moment d’afegir-hi els peus de porc (ja cuits); li donem unes voltes i aboquem el vi ranci amb el que hem remullat els fruits secs;

afegim el llorer i la farigola i a cassola tapada el deixem que es vagi fent a la “xup xup”.  hi afegirem els fruits secs i ja només ens caldrà fer un tastet per si li faltés una mica de sal.
I només ens faltarà servir-lo i menjar-lo.
Bon profit!!

1 comentari: