A
Cervelló hi tenien casa llogada els avis Pujol i hi anàvem algun cap de setmana
i de vacances a l’estiu. La casa , en realitat un pis, estava just davant de l’església.
Els records son una mica emboirats, jo era molt petit. Crec que les anades a
Cervelló van ser, més o menys, fins que va morir l’avi i els propietaris van
reclamar el pis per algun familiar; jo devia tenir uns sis o set anys – 1962/63.
El
que si recordo bé eren les campanades en el silenci de la nit, i el “sereno”
que cantava l’hora, per si t’havies descomptat: “ les deu i serena”!!!.
Els veïns de sota, en Llorens i la Carmeta i els fills Gema i en Xavier que era de la meva edat; d'ells me'n recordo bé, perquè vam seguir la relació, ens venien a veure a Barcelona i fins i tot van venir uns dies a Bellcaire.
També les
orenetes que feien niu a la galeria. Els dies que hi coincidíem amb els
cosinets i fèiem excursions a Sta Maria a pas del “xumba, xumba, xumba,
periperifando” o a la Roca del Rector, berenant al
“merendero” o a les oliveres. Els banys a la riera, a la banda de sota el pont del camí de Sta Maria, o riera avall, per la zona de la resclosa. Recordo també el cine, encara que només tinc records d’una pel·lícula vista allà “El Cordobés” que em va impactar molt, doncs desconeixia això de la “corrida”. La pastisseria on compràvem els gelats de “corte” , la botifarra blanca de la carnisseria, que
no recordo haver-ne menjat mai de més bona i he de fer un esment especial al descobriment de la melmelada de tomata i la seva elaboració.
“merendero” o a les oliveres. Els banys a la riera, a la banda de sota el pont del camí de Sta Maria, o riera avall, per la zona de la resclosa. Recordo també el cine, encara que només tinc records d’una pel·lícula vista allà “El Cordobés” que em va impactar molt, doncs desconeixia això de la “corrida”. La pastisseria on compràvem els gelats de “corte” , la botifarra blanca de la carnisseria, que
no recordo haver-ne menjat mai de més bona i he de fer un esment especial al descobriment de la melmelada de tomata i la seva elaboració.
Tornant
als cargols, no sé perquè els relaciono amb Cervelló. No tinc cap record de
cargolades ni d’anar-hi a caçar al contrari que amb els avis Boira que si que
en recordo alguna menjada.
Deu
ser pel conte “En Patufet i els cargols” que ens explicaven les tietes i
segurament l’ambientàven pels camins de Cervelló i era en aquest conte que s’esmentava
els “cargols a la petarrellada”.
El
que s’en diu una bona cargolada vaig començar a fer-ne aquí a Bellcaire i més
concretament amb els consogres Solés en alguna trobada familiar i els feia la
Carme, a la cassola. També amb l’Anna i en Carles fem bones cargolades.
Tinc
costum de fer-los guisats, però avui m’he decidit a fer-los a la petarrellada.
Normalment es fan al foc amb una llauna però a casa els he fet al forn.
Necessitarem:
Sal
i pebre
Un
pot de tomata per fer la salsa
Allioli
Una
plata pel forn
Sal
gruixuda
Alls
i bitxo per macerar en oli
Primer
de tot netejarem els cargols. Farem un llit amb la sal de manera que els
cargols es puguin aguantar bé. Els anirem col.locant cap mer munt i els salpebrarem.
Els entrarem al forn preescalfat a màxima potencia només per sota i els tindrem
uns vint o vint i cinc minuts que es coguin amb la seva pròpia baba.
Mentrestant
prepararem la salsa de tomata senzilla, només amb la tomata sal una mica de
pebre i un pessic de sucre.
També
posarem a macerar en una cassoleta, amb una tasseta d’oli i a foc molt suau
tres grans d’all i un trosset de bitxo –depèn de si us agrada més o menys
picant- i una branqueta de romaní. Passats aquests vint minuts retirem del forn els cargols i anirem tirant
un rajolinet d’aquest oli dins de cada cargol si teniu una xeringa us facilitarà
molt la feina...sinó amb una cullereta. Tornem la plata al forn que acabi de
coure però només amb la calor residual.
Bon profit
Salut i......anar fent.
Tens bona memòria Francesc. I belles memòries.
ResponEliminaHe conegut tothom de les fotografies, sobretot de la segona de blanc i negre.
Jo també relaciono bastant cargols i Cervelló, perquè quan plovia anàvem a buscar-ne al camí de les Fontetes.
Ah! I els cargols tenen bona pinta!!
Fa tants anys...
ResponEliminaSento una bonica nostalgia d'aquells temps !!